Translate This Page

onsdag 17 september 2014

Industriella RevolutionenIndustriella revolutionen var en tid under mitten av 1700-talet till början av 1900-talet. Många nya uppfinningar upptäcktes, och mycket i människors liv förändrades.

Somliga tycker att själva industrialismen började i england när James Hargreave uppfann en sorts automatisk spinnrocka under mitten av 1700-talet, som fick namnet Spinning Jenny.

Från att folk ägde egen mark och odlade all sin mat, och bodde fridfullt på landet som bönder, tog historien en hastig vändning. Nu började rikare människor ta kontroll över all mark. Då fick folk bo i hyreshus i stora städer, där de rikare ägde stora hus med spinnmaskiner, dit folk gick och jobbade. På så sätt tjänade man pengar. Livet i spinnhusen var ofta jobbigt och ludd från bommulstrådarna fastnade i lungorna. Bara de rika hade det behagligt. Månnga arbetare strejkade för högre löner. Vissa lyckades, andra inte. Saker som uppfanns under Industrialismens genombrott var t.e.x ångmaskinen, ånglok, spinnmaskiner, och glödlampan.

Industrialismen var en väldigt svår tid för människor. Gatorna och husen var smutsiga och många dog tidigt av sjukdomar. Senare uppfans avlopp och vattenrening, och då minskade sjukdomarna drastsiskt. Från att industrialismen började i storbrittanien spred revolutionen sig senare till andra länder, först europa, sen till USA och sen till resten av världen.

Idag ses Industrialismens genombrott som en mycket viktig händelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar